duminică, 6 aprilie 2008

Negri de ingamfare-Civilizatia strazii

-CO vreme frumoasa..numai buna de plimbare. As lua totusi taxiul pentru a ma scuti de observatiile vulgare ale rromilor din Pacurari si ale celor de la spalatoriile auto. La insistentele prietenei mele accept sa mergem pe jos. La Mall e plin. Ma asez la o masa si astept comanda. Imi arunc ochii spre mese invaluind fiecare persoana cu un aer de curiozitate. Imi atrage atentia un grup de baieti cu varste intre 12 si 14 ani de la masa din stanga mea. Nu i-as fi remarcat chiar daca erau rromi. De felul meu nu sunt o persoana discriminatoare. Mi-au atras atentia insa prin felul in care isi tineau tigarile, cu un aer de aroganta si vulgaritate care iti provoaca inevitabil sila. Luau baloane de pe raft si le spargeau cu tigara spre amuzamentul lor si stresul celor din jur. Bineinteles exceptandu-le pe domnisoarele de vreo 17 ani de langa masa lor care pareau foarte distrate de actiunile copiilor.
La un moment dat rromii, imbracati bine dar murdar, cu un aer de superioritate fata de toti cei prezenti se ridica si pleaca spre masa fetelor. E lesne de inteles ca fetele erau foarte incantate. Printre linguseli si mangaieri lascive baietii observa un tanar de vreo 17 ani ce statea impreuna cu prietenul sau la coada pentru a-si lua comanda. Intrucat nu s-au dat suficient in spectacol s-au hotarat sa ii ceara baiatului bani, iar pentru ca acesta a refuzat au hotarat sa il bata. Nici macar paznicul nu i-a potolit. Amenintarile rromilor si comportamentul agresiv ce le este caracteristic l-au facut pe acesta sa se indeparteze.
Bineinteles ca tanarul nu a mai stat sa isi primeasca comanda ci a plecat grabit ca nu cumva sa fie si urmarit.
Vor sa fie acceptati de societate , tolerati.. Dar cum?? Ramai stupefiat la fiecare actiune pe care o fac. Manelele lui Guta si viziunile Mamei Omida nu-i invata nimic pentru a fi acceptati. Daca la varsta de 14 ani au asemenea reactii, cum se vor manifesta la 20 de ani?
Odata cu plecarea lor s-a facut simtita o liniste si un calm pentru toti cei din jur care priveau .Unii ingroziti..altii mirati, iar altii....nepasatori.

Niciun comentariu: