joi, 3 aprilie 2008

De buna voie si nesiliti de nimeni suntem cobai.





Intr-o Romanie care abia se face cunoscuta lumii prin Summit avem de-a face cu foarte multe elemente negative. Noi, ca romani consideram ca tot ceea ce vine din afara tarii e bun si sanatos. Asa s-a pus si problema cu procesul Bologna.
Avantajele au fost prezentate sus si tare de nenumarate ori insa dezavantajele au fost lasate in umbra.

Principalele avantaje pe care acest proces le aduce sunt dezirabile : restructurarea ciclurilor de învăţămînt licenţă-master-doctorat, promovarea mobilităţii studenţilor şi a cadrelor didactice, recunoaşterea diplomelor la nivel european, cu un învăţămînt centrat pe student sau cursurile ce sînt definite printr-un sistem de credite.

Dezavantajele insa sunt vazute diferit de cei mai multi dintre specialisti. Cei ce au de suferit insa cel mai mult sunt studentii care nu vor putea asimila toate cunostintele intr-un timp atat de scurt , iar profesorii nu vor avea vreme pentru a discuta tot ceea ce presupune materia respectiva.

Aceste lucruri le simte pe propria prima generatie de studenti din cadrul Bologna. Cei mai multi dintre ei au renuntat la cea de-a II-a specializare pentru ca nu reusisera sa invete tot ceea ce trebuie despre prima specializare. Ori daca cei cu ciclul de 4 ani nu au reusit sa cunoasca domeniul in totalitate..cum vor putea cei cu ciclul de 3 ani si 2 specializari?

Niciun comentariu: