luni, 7 aprilie 2008

Generatii de calculatoare-Omul, ca o gasca prin apa tehnologiei

Azi, cand folosim internetul, ni se pare ca aceasta tehnologie a fost dintotdeauna ori cel putin s-a nascut odata cu noi.De aceea foarte putini dintre noi suntem ineteresati de evolutia acestor mijloace de comunicare. In momentul in care salvezi un document nu te gandesti cata memorie are calculatorul sau cine a generat aceasta modalitate de a salva.Sunt informatii care trec pe langa noi fara sa ne atinga.Cateva lucruri esentiale despre generatiile de calculatoare voi prezenta in cele ce urmeaza.

Generatia 0 – calculatoare mecanice
In secolul XVII , Pascal inventa masina de calcul pt. adunare si scadere, urmand ca intre secolele XVII-XVIII , Leibnitz sa descopere masina pentru 4 operatii aritmetice. La inceputul secolului XIX ,Ch. Babbage (Cambridge) ne aduce masina diferentiala si masina analitica (Ada Byron-prima programatoare).Partile componente erau: memorie, unitate de calcul, cititor de cartele si perforator de cartele.

Prima generatie – 1945-1955
Vorbim aici de o tehnologie mult mai noua si apar tuburile electronice. Intre 1943-1946 , P. Eckert & J. Mauchley au faurit primul calculator– ENIAC , cu 18000 tuburi, 1500 relee si 30 tone.
O semnificatie aparte o are faptul ca in arhitectura calculatoarelor Mark I si ENIAC, intrau mai multe elemente de calcul, ce lucrau in paralel la o problema comuna, fiind dirijate de o singura unitate de comanda . Aceasta solutie a fost aleasa datorita vitezei reduse a fiecarei unitati de calcul, in parte. La versiunea urmatoare s-a renuntat la aceasta structura paralela de calcul, deoarece s-a considerat ca viteza unei unitati de calcul, realizata cu circuite electronice, este suficienta . Solutia prelucrarii paralele a fost reluata ulterior dupa anii 80’ pentru marirea performantelor unui sistem de calcul; astfel in 1996 Firma INTEL a realizat un supercalculator ce foloseste peste 7000 de procesoare PENTIUM utilizand tehnica „de calcul masiv” (utilizat pentru simularea testelor nucleare, in cercetari genetice, spatiale, meteorologice).

Generatia a II–a (1957-1963)
Aceasta generatie este marcata de aparitia tranzistorului.Hardware: tranzistoare, memorii cu ferite, cablaj imprimat ;Software : limbaj de nivel inalt ( Algol, Fortan)Memorie : 32 Kocteti ;Viteza : 200.000 de instructiuni/sec Calculatoare : IBM 7040, NCR501

Generatia a III–a (1964- 1981)
Aceasta generatie de calculatoare este caracterizata prin : Hardware : circuite integrate ( la inceput pe scara redusa, apoi pe scara medie si larga ; scara de integrare se refera la numarul de componente electronice pe unitatea de suprafata cablaje imprimate multistrat , discuri magnetice, apararitia primelor microprocesoare ; Software : limbaje de nivel foarte inalt, programare orientata pe obiecte B.Pascal, programare structurata LISP, primele programe pentru grafica si baze de date . Memorie : 1÷2 Mocteti ;Viteza : 5.000.000 de operatii/sec ;Calculatoare : IBM 370 , FELIXComunicatii : Primele comunicatii prin satelit, transmisia de date prin fibra optica.

Generatia a IV-a (1982-1989)
Aici intalnim : Hardware: circuite integrate pe scara foarte mare ( VLSI ) , sisteme distribuite de calcul, apar microprocesoarele de 16/32 biti, primele elemente optice (discurile optice ) ; Software : Pachete de programe de larga utilizare, sisteme expert , sisteme de operare, se perfectioneaza limbajele de programare orientate pe obiect, baze de date relationale ; Memorie : 8÷10 Mocteti ; Viteza : 30 de milioane de instructiuni/sec ; Caculatoare : INDEPENDENT, CORAL, IBM (apar mai multe versiuni)

Generatia a V-a ( 1991- 2002 )
Aceasta generatie este in curs de dezvoltare se se caracterizeaza prin:Hardware : circuite integrate pe scara ultralarga ULSI ( proiectare circuite integrate 3D ), arhitecturi paralele, alte solutii arhitecturale noi ( retele neurale etc. ), proiectele galiu-arsen . Software : limbaje concurente,programare functionala, prelucrare simbolica , baze de cunostiinte, sisteme expert evoluate,programe de realitate virtuala, acum apar si sistemele de operare windows. Aceasta perioada este marcata de aparitia internetului si extinderea rapida a acestei retele mondiale. Memorie : de la zeci,sute de Mocteti pana la Gocteti ; Viteza : 1G de instructiuni /sec – 3 G de instructiuni/secComunicatiile: au atins un nivel nemaiintalnit.. emisiile radio de ordinul GHz, retele globale pe fibra optica , retele de comunicare prin satelit.

Bibliografie

1. Tanenbaum A.S. - Structured Computer Architecture –1990
2. Dancea I, - Calculatoare electronice – 1975
3. Hill F, Peterson G. - Calculatoare numerice –1978
4. http://www.intel.com/
5. http://www.ti.com/

Niciun comentariu: