luni, 21 aprilie 2008

Indispensabila "firmei"

Odata era doar o mica eleva de la un liceu nu foarte cunoscut. A ajuns in clasa a 11-a , mai mult trasa de coada. O stiam brunetica, slabuta, cu parul lung, ochi caprui si cu un zambet larg pe fata. Nu-i pasa de scoala. Avea indeletniciri cu un impact mult mai mare in randul tinerilor. Dintr-o familie cu 4 frati, o mama bucatareasa si un tata sofer, ea era cea mai mica si singura fata.
A trecut prin multe la o varsta in care alte fete inca se mai gandeau la papusile roz sau la prajiturile mamei. Ea era cea care aducea de multe ori banii in casa. Nimeni nu stia de unde, avea o reputatie destul de sifonata in randul tinerilor de varsta ei insa un exemplu pentru mama ei. Am cunoscut-o la liceu. Era o fire foarte vorbareata si in ciuda reputatiei pe care o avea se facea placuta in randul profesorilor. S-a infiripat o prietenie frumoasa . A devenit o confidenta perfecta. Avea cunostinte bogate: un fost prieten cu multi bani, un unchi ce tinea la ea foarte mult, un tata care de fapt era cel natural, un frate dat la orfelinat dar care a ajuns milionar sau un prieten de-al tatalui ei care tinea la ea foarte mult. Nu puteai sa nu o crezi. Avea o seriozitate si o incredere cu care isi marturisea pasurile incat era imposibil sa nu-i oferi credibilitate.
In penultimul an de liceu a decis sa mearga in Italia, la munca. Sustinuta de o "prietena" mai in varsta si fara sa stie parintii a ales sa mearga la "un alt prieten al fratelui sau" sub motivul ca "era necesar pentru firma dumnealui sa fie prezenta in Italia" .Asa a trecut in Italia. Avea 17 ani. Indiferenta la sfaturile celorlalti a ales calea usoara de a face bani. "Nu m-am prostituat", spune ea la un an dupa ce alese aceasta cale; cand fostii colegi se rugau sa obtina o nota de trecere la BAC." Dansam intr-un bar si ma dezbracam numai partial pentru ca imi mai dadeam jos doar sutienul". Un " PV -Private" costa 7 euro, insa pentru dansul in public obtinea mult mai mult, in functie de clienti.
Termopane, usa metalica si aparatura noua in casa parintilor, cam asta a realizat de cand a plecat in Italia. Si-a cumparat masina si s-a maritat cu un barbat cu 15 ani mai in varsta . Lua bataie de 3 ori pe zi si o trimitea chiar sotul la alti barbati pentru a face temelia la vila ori pentru a putea cumpara o garsoniera in care sa stea celelalte fete, venite tot "pentru bunul mers al firmei".
Au trecut 4 ani. Acum e mult mai slaba, toropita chiar, imbracata in negru, destul de vulgar si machiata strident. Se plimba pe strada , razand la fel de larg, alaturi de un batranel cu 20 de centimetri mai mic dar cu buzunarul plin. S-a stabilit in Romania "pentru ca in Italia nu mai merg treburile". Romanii au bani insa nu sunt la fel de generosi. Dar deja are tot ce-i trebuie ...se mai intalneste cu cate unul doar pentru a se intretine. Seara merge acasa cu sacosile pline si cu banii in portofel. Sotul o asteapta in sufragerie cu alte doua "prietene".

Niciun comentariu: