vineri, 7 martie 2008

Satelitii, garzile de corp ale Terrei

Într-o lume dominată de mass-media şi de o politizare excesivă încercăm să trăim luând totul aşa cum ni se dă fără a căuta o explicaţie sau a încerca să înţelegem ce se întâmplă de fapt. Acest lucru se întâmplă mai ales în momentul în care vine vorba de tot ceea ce înseamnă tehnologie. O catalogăm drept o discuţie plictisitoare , ce nu ţine de domeniul nostru de interes. Privim de multe ori la TV, ascultăm muzică, navigăm pe internet fără a căuta o explicaţie privind modul în care se desfasoară aceste lucruri.

Ce sunt satelţii şi la ce folosesc ei?În primul rând ţinem cont de faptul că sunt două tipuri de sateliţi : naturali (luna) şi artificiali. Cei ce ţin de domeniul nostru de interes, în meseria de jurnalist sunt sateliţii artificiali. Prin satelit artificial se întelege un corp creat de ştiinţa şi tehnologia umană, care este lansat şi plasat pe o orbită în jurul unui astru şi evoluează pe aceasta potrivit legilor mecanicii cereşti. Aportul sateliţilor artificiali în sprijinul cunoaşterii umane a fost extrem de important. Cu ajutorul lor s-a măsurat compoziţia şi parametrii de stare ai atmosferei înalte, radiaţiile cosmice, influenţa lipsei de gravitaţie asupra fiinţelor vii, comunicaţiile la distanţe mari etc. Teletransmisia cu ajutorul sateliţilor artificiali face posibilă legătura directă între cele mai îndepărtate puncte ale globului. Perfecţionarea tehnicii de telecomunicaţii cu ajutorul sateliţilor a permis extinderea aplicaţiilor sale practice sub forma transmiterii unor programe educaţionale pentru ţările în curs de dezvoltare, precum şi prin elaborarea unor sisteme informaţionale complexe. Programele de televiziune provenind din studiou sunt transmise prin releu până la antenele staţiilor de emisie şi transmise către sateliţi artificiali specializaţi. Graţie emiţătoarelor lor de bord, aceşti sateliţi retransmit programele catre sol, unde sunt captate de antene mici, individuale sau de antene colective. Televiziunea prin satelit prezintă importante avantaje faţă de televiziunea convenţională şi anume acoperirea integrală a teritoriului şi recepţia de calitate constantă în timp şi neafectată de perturbări industriale. Lansarea sateliţilor şi plasarea lor pe orbită se face cu ajutorul unor rachete care prin forţa lor de reacţie înving forţa de atracţie gravitaţională a Pamântului.
Motivul extinderii transmisiilor prin satelit au fost canalele devotate filmelor şi sportului, care încasează lunar sume mari. Alte canale, specializate pe divertisment, ştiri, şi o mare varietate de alte teme, au tendinţa de a forma pachete de programe de bază, pentru care se plateşte o taxă derizorie.


Bibliografie:1. Sateliţi artificiali la sfârşit de mileniu - Constantin Teodorescu, Editura Ştiinţifică şi Encicloped, 1988.2. http://www.roportal.ro/articole/138.htm

Niciun comentariu: