duminică, 16 martie 2008

Era digitala in transmisiile mediatice

Trecerea anilor a dus la o evolutie digitala fara de care suntem neputinciosi. Depindem din ce in ce mai mult de tot ceea ce inseamna televizor, internet etc. Era digitală a început oarecum în momentul în care Bell Atlantic a cumpărat Telecommunications Inc., gigantul telecomunicaţiilor prin cablu. Aceasta reprezinta o provocare pentru legislaţiile care se văd depăşite de un avânt pe care cu greu ajung să-l pătrundă în toate nuanţele sale.
In primul rand, digitalizarea difuzarii informatiei are mai multe avantaje, care atrag romanul de pretutindeni : un numar sporit de canale Tv pe aceeasi frecventa, o imagine de o calitate remarcabila, un sunet de inalta fidelitate si alte servicii auxiliare.
În termeni tehnici putem vorbi despre faptul ca in cadrul conceptului de televiziune digitală trebuie decelate mai multe componente - broadcasting digital (soluţii wireless precum direct to home), soluţie bazată pe IP şi soluţia de transmitere digitală a semnalului video prin cablu .
Ascensiunea noilor tehnologii duce la schimbarea dramatică a mediului de
activitate al mijloacelor de informare.Cheia acestor schimbări este o conştiinţă crescândă a faptului că publicitatea şi activitatea promoţională trebuie să fie adaptate la consumatorul individual. Mass-media din trecut nu era doar ineficientă din punct de vedere al costului, dar, în comparaţie cu noile tehnologii, ineficientă şi ca modalitate de a ajunge la un public selectiv. In orice caz, trecerea televiziunilor de la transmisie analogică la platformă digitală este impusă de Comisia Europeană, până în anul 2012 şi se va realiza treptat, deoarece ambele funcţionează în aceleaşi benzi de frecvenţe şi, prin urmare, nu pot coexista la parametri de calitate optimă.
Serviciile on-line vor continua să se dezvolte şi la un moment dat vor concura
semnificativ vizionarea posturilor de televiziune, cel puţin în cadrul anumitor segmente de telespectatori.
Desi exista la un stadiu destul de ridicat si presupune o amploare deosebita in randul maselor putem spune ca era digitala in transmisiile mediatice se afla inca abia la inceput.


Bibliografie:

1. „Era digitală" - Nicholas Negroponte, editura All, 1995,
2. “Transmisiuni analogice si digitale” – Ioan Constantin, Ion Marghescu , editura Tehnica, 1995

Niciun comentariu: