vineri, 5 decembrie 2008

Pixul, sacosa sau caciula?

In ziua alegerilor botosanenii s-au imbulzit la sectiile de votare inca de la primele ore ale diminetii. O dimineata destul de friguroasa si cetoasa...Primii alegatori sunt 2 tineri cu varste de 20 si 23 de ani. Ma miram ca au tinut atat de mult sa voteze incat s-au trezit atat de dimineata pentru a-si exprima optiunea.Din cateva discutii insa am realizat ca au fost motivati de faptul ca unul dintre candidati le-a promis o anumita suma de bani daca se prezinta la vot si ..bineinteles...il voteaza.

Pe holurile scolii apar din ce in ce mai multi batrani...unii in carje, abia taraind o sacosa de rafie..altii mahmuri, dupa o noapte de betie, altii nedumeriti, nesiguri insa..unii hotarati si cu mari convingeri.
Mos Costica merge la vot in fiecare an.Abia vede prin ochelarii sai cu lentile groase si vechi insa speranta ca viitorul sau se va schimba ii da puteri pentru a ajunge in cabina de vot.Iese destul de nedumerit insa. Probabil regreta de pe acum ca a votat.. pentru ca un simplu " ce-o fi o fi" il face sa-si inghita in sec restul cuvintelor si sa se indrepte agale spre usa.Mai are de mers cativa kilometri buni pana acasa.Insa...e multumit ca si-a exercitat dreptul de a vota..chiar daca nu e multumit de candidati.


Spre seara pe hol se aud diferite voci din ce in ce mai ridicate. In mijlocul multimii sta un orb cu un baston, insotit de un vecin de-al sau destul de grabit."Vreau sa votez", spune cu indarjire nevazatorul. Dupa multe lamuriri si nelamuriri insa presedintele comisiei isi da seama ca acesta nu se afla pe lista de persoane din colegiul respectiv asa ca batranul va trebui sa mai roage pe cineva sa il duca vreo 20 de blocuri mai incolo pentru a-si exprima votul...E satul de atatea drumuri insa nu se lasa. In fiecare clipa traieste cu speranta ca daca va vota situatia sa se va schimba in bine...Inainte de a intra in cabina se gandeste: "Ala mi-a dat un pix..celalalt o sacosa..., iar altul..o caciula...Cu cine sa votez?"

Niciun comentariu: