marți, 6 mai 2008

Istoria Microsoft

Macovei Mihaela
Jurnalistica, anul IIIGrupa a II-a D

Istoria Microsoft

Înca din adolescenta Bill Gates se lauda colegilor ca într-o zi el va ajunge milionar. S-a subestimat cu mult. Bill Gates a devenit pasionat de calculatoare înca clasa a-8-a. Scoala sa a primit un calculator iar Bill, împreuna cu prietenul sau cel mai bun Paul Allen se foloseau de acest pretext pentru a chiuli de la orele de gimnastica. Câteodata ei se furisau noaptea în scoala pentru a petrece mai mult timp la computer. Asa a început totul. O istorie a firmei Microsoft dezvaluie istoria mai putin cunoscuta a uneia dintre companiile americane cu cel mai spectaculos succes in era revolutiei informatice
Compania isi are sediul in Redmond, Washington, SUA. Pana in momentul de fata a livrat si continua sa livreze cel mai mare numar de sisteme de operare pentru calculatoare, anume sistemul MS Windows, in numeroasele sale variante. Compania a fost fondată in 1975 de catre Bill Gates si Paul Allen, dupa ce, cu 3 ani in urma, cei doi infiintasera compania Traft-O-Data, cu care insa nu au avut succesul scontat. Directorul general este in momentul de fata Steve Ballmer. Dupa demonstratia de folosire a limbajului de programare Basic, Bill Gates (considerat creatorul noului microcomputer ) a parasit Universitatea Harvard si s-a mutat in Albuquerque, New Mexico, unde a fondat compania Microsoft. Primul birou international al acestei companii a fost deschis in Japonia, la 1 noiembrie 1978. DOS (Disk Operating System) a fost primul succes real al Microsoft. Ulterior firma IBM a incheiat un contract cu Microsoft pentru livrarea de software pentru viitorul IBM Personal Computer (PC). In scurt timp Microsoft a ajuns unul dintre cei mai mari distribuitori de software de pe piata IT. In august 1985, in cadrul unui parteneriat intre Microsoft si IBM, se dezvolta un nou sistem de operare numit OS/2. Pe 20 noiembrie 1985, Microsoft lanseaza prima versiune a Microsoft Windows, o reprezentare grafica originala a sistemului de operare MS-DOS. In 1989 Microsoft lanseaza Microsoft Office, o suita de programe dedicate activitatilor de birou, cum ar fi Microsoft Office si Microsoft Excel. In timpul tranzitiei de la MS-DOS la Microsoft Office, produsul Microsoft Office a avut un succes foarte mare, ce i-a permis firmei să castige teren in fata competitiei. Anul 1993 a marcat lansarea Windows NT 3.1, un nou sistem de operare dedicat mediului de afaceri. In 1995 Microsoft lanseaza Windows 95, ce cuprinde o interfata total diferita. Compania vinde peste un milion de copiii in primele patru zile de la lansare. Ulterior este lansat si Internet Explorer, browser-ul web al firmei.
În 1990 Microsoft a devenit oficial lider de programe informatice, ajungînd la vînzări de peste o mie de milioane de dolari.Dar drumul succesului pentru Microsoft nu a fost lipsit de obstacole. Pe când se afla pe culmile gloriei, firma a fost acuzată de politică monopolistă, Comisia Federală de Comerţ a Statelor Unite începând o anchetă în acest sens în 1990, care însă a fost incapabilă să ia o hotărâre, sistând investigaţiile, continuate însă de Departamentul de Justiţie.
În 1993 Microsoft a pus pe piaţă Windows NT , sistem de operare dedicat mai ales mediului de afaceri dar anul următor firma a fost somată de Departamentul de Justiţie să îşi schimbe forma de vînzare şi de livare a licenţelor sistemelor de operare către producătorii de computere. Windows 98, lansat în iunie 1998 includea funcţii integrate de acces la Internet. Tot în acel an, Bill Gates l-a numit pe Steve Ballmer drept preşedinte al companiei. Printre noutăţie lui Windows 98 se numărau noi tehnologii, precum DVD-ul şi conexiunile prin USB sau Firewire. Următorul pas a fost lansarea Windows 2000, versiunea cea mai actualizată a Windows NT, care integra şi noile tehnologii hardware, Plug and Play şi Windows ME, copie a Windows 98 dar cu mai multe aplicaţii adăugate. Se consideră că acest scurt proiect, a durat doar un an, a fost destinat umplerii golului de pe piaţă între Windows 98 şi noul Windows XP. Aducea nou unele îmbunătăţiri în suportul multimedia, cum ar fi Windows Movie Maker şi o nouă versiune a Windows Media Player. Important este că este ultimul Windows bazat pe MS-DOS, următoarele sisteme bazându-se pe NT. Evoluţia finală şi dezvoltarea completă a Windows 2000, curăţat de erori, a fost Windows XP, mult îmbunătăţit pentru a prinde mai uşor la un public deja obişnit cu ceea ce se credea pînă atunci a fi cel mai bun.

Bibliografie1.http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft
2.http://facultate.regielive.ro/proiecte/marketing/prezentarea_companiei_microsoft-44297.html
3.http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows

Niciun comentariu: