miercuri, 7 mai 2008

Ierarhie a credintei






Intr-o lume in care pacatul este o obisnuinta, o normalitate, gasim intr-o comuna nu foarte indepartata de Botosani , poate o ultima strigare la credinta pentru satenii din imprejurimi.Curtea Bisericii nu a mai fost atat de plina de credinciosi nici macar in Seara de Inviere.




Cu mic, cu mare, la sarbatoare...

Parintele Cucoreanu a invitat 15 preoti din judet pentru a oficia Sfantul Maslu. Au venit doar 11 pentru ca ploile si « potopul pe care Dumnezeu l-a adus asupra noastra », cum spunea matusa Maria, i-au impiedicat sa ajunga.Cu fuste lungi, vopsite in culori reci si cu baticuri pe cap femeile au impanzit Biserica cu lumanari si umbrele de toate culorile. Preotii au format un semicerc si au inceput slujba cu o cantare care impresiona pana si pe cel ateu, daca l-ar fi auzit.Credinciosii au adus faina si ulei, dupa obicei, pentru a le sfinti.
“ Facem o turta din ulei si faina si o coacem pe plita. Apoi o luam dimineata pe stomacul gol, in loc de anafura. Asa ne va pazi Dumnezeu de bolile trupului si ale sufletului”, marturiseste matusa Paraschiva, una dintre coristele Bisericii.
O astfel de ceremonie religioasa nu a mai avut loc in comuna Tudora. Pentru 2 ore, satenii au renuntat la mandrie si prejudecati si au participat cu mic si mare, sarac si bogat la slujba.
Corul bisercii s-a intrecut pe sine insusi. Femeile au cantat ca niciodata pana atunci, cu multa evlavie si pricepere. Un cor mai mic, format din 10 copii au cantat si au spus poezii.Unii fugariti parca de un caine, altii abia vorbeau , iar cativa au uitat versurile de emotie.

Cuvantul preotului



Ploaia de afara se auzea batand puternic in geamurile mari ale cladirii, iar cantarile divine rasunau mai puternic, mai clar , parca impotriva ploii.
“Am fost si la Vorona cand s-a tinut maslu dar nu a fost ca acum. E lucru mare sa fii prezent si sa asculti aceasta slujba. Se face odata in an , iar acum rugamintile sunt mai puternice pentru ca ne-am adunat mai multi , iar preotii au facut o slujba foarte frumoasa”, spunea Maria Apostol, la sfarsitul ceremoniei.
Parintele Vasile Cucoreanu a tinut sa le multumeasca tuturor celor prezenti si a specificat ca “predica nu isi mai are rostul atunci cand toti aud si gandesc la cuvantul lui Dumnezeu”.
In timpul ce pasaje din Sfanta Evanghelie erau rostite pe capetele credinciosilor, un preot mai tanar rosteste un “ La multi ani” aproape neauzit catre cel de langa el. O urare facuta in graba pentru ca femeile din fata parintelui se inghesuie pentru a fi acoperite cu vesmintele sfinte ale acestuia.

Chiar si in Biserica se respecta ierarhia

Un copil de vreo 11 ani apare spre sfarsitul Sfantului Maslu, cu o sacosa de rafie, mare, in care tinea ceva destul de usor. Era nepieptanat si nespalat, cu un pulover albastru si o pereche de ciubote pline de noroi. Grabit alearga in fata preotului pentru a fi si el acoperit de vesminte. Se aseaza chiar langa cele doua babute ce stau abatute, dar pline de smerenie. In spatele preotilor nu poate sta toata lumea. D-na Ana de la banca este chiar langa ei, alaturi de profesoara de fizica a scolii.De asemenea si actualul primar, sta tantos alaturi de sotia sa in spatele parintelui Cucoreanu. Sunt prieteni de familie.
Directorul Scolii “ Tiberiu Crudu” nu tine seama de locul in care se aseaza si alege sa se amestece in multime. Ceilalti, reprezentand clasa de mijloc si de jos a comunei, stau smeriti spre usa Bisericii.

Mirosul de tamaie , amestecat cu aerul curat , de dupa ploaie ce vine de afara te imbie intr-o stare de liniste si calm. Slujba a luat sfarsit. Credinciosii isi asteapta randul la miruit. Odata iesit afara, soarele ce arde mai puternic ca de obicei iti inspira o stare de relaxare , ca dupa o furtuna puternica. Se zaresc inca capetele credinciosilor, departe, spre deal sau spre centrul satului. Ploaia a spalat , parca toate pacatele.

Niciun comentariu: